Oulun Infra -liikelaitoksen JHL:läiset työntekijät ovat aloittaneet nelipäiväisen lakon. Työtaistelulla vastustetaan kunnossapito-, rakentamis- ja muiden palveluiden ulkoistamista. Lakkolaisten käsissä oleva kyltti kertoo tärkeimmän: ”Hyvin tehty työ. – Kiitos ja ulos?!”
Vapun jälkeinen tiistaiaamu on Oulussa aurinkoinen mutta kylmä.
– Kun laittaa tarpeeksi kerroksia, tarkenee, sanovat JHL:läiset lakkovahdit Jari Nyman ja Kauno Pöytäkangas. Samassa rivistössä on myös Riku Kukkonen ja Jaana Jokitalo.
Nelikko seisoo kyltit tanassa Oulun Infra -liikelaitoksen toimipisteen portilla Poratie 10:ssä. Jokunen kulkija ohittaa miehet ja heilauttaa kättä kannustuksen merkiksi.
– Hyvin menee. Tähän mennessä vain yksi ohikulkija on puristellut päätään, kertoo Nyman.
Pöytäkankaalla on menossa peräti 41. vuosi samalla työnantajalla, Oulun kaupungilla. Tänään hänen piti olla puhdistamassa katuja hiekasta, mutta muiden JHL:läisten lailla hän valitsi lakon.
Pari vuotta sitten JHL vastusti kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista. Siiloinkin lakkoiltiin.
– Mutta ei lakkoilu ole rutiiniksi muodostunut. Se on vähän kuin rintamalle lähtisi, tuumaa Riku Kukkonen.
Iltapäivällä Infran äijät suuntaavat Lintulan kentälle lakkovahdeiksi.
– Välillä käydään lämmittelemässä ja syömässä eväät. Sitten jatketaan. Lakkovahti Jari Nyman
– Välillä kuitenkin käydään lämmittelemässä ja syömässä eväät, jotta jaksetaan.
Lue lisää: Ulkoistamisvimma uhkaa Oulun teknisiä palveluja– Henkilöstö pelkää, että aiemmat virheet toistuvat
”Tuntuu, ettei meitä arvosteta yhtään”
Infran viherkunnossapidon työnjohtajien Elsa Karjalaisen ja Saila Määtän oli tarkoitus ottaa tänään vastaan kausityöntekijät ja opastaa heidät työn alkuun. Toisin kuitenkin kävi, sillä myös he päivystivät lakkovahteina Infran Sorvitien toimipisteellä.
Lisäksi työnjohtaja-puutarhureiden piti istuttaa tällä viikolla kevätorvokit Oulun kuuluisalle kävelykadulle Rotuaarille. Mutta istuttamatta jäävät.
– Tuntuu siltä, ettei meidän työtä arvosteta yhtään, perustelee Karjalainen lakkoa.
Ulkoistus lyhentäisi Infran työntekijöiden vuosilomia ja saattaisi muutenkin heikentää työsuhteen ehtoja.
Lisäksi Karjalainen ja Määttä ovat huolissaan siitä, että ulkoistus veisi Infran käyttämiltä opiskelijoilta ja tukityöllistetyiltä paikan oppia ja saada kokemusta työelämästä.
Valtuusto ratkaisee asian
Lakolla JHL vastustaa Oulun kaupungin aikomusta ulkoistaa Infra-liikelaitoksen keskeiset palvelut, kuten katu- ja viheralueiden kunnossapidon ja rakentamisen, yksityiselle palveluntuottajalle. Ulkoistus kokee noin 200:ta JHL:n jäsentä, ja yhtä monta on lakon piirissä.
JHL: vaatii, että kaupunki luopuu ulkoistuksesta ja jatkaa oman palvelutoiminnan kehittämistä yhdessä henkilöstön kanssa. Henkilöstö on esittänyt vaihtoehdon ulkoistukselle, mutta konsernihallinto ei ole ottanut sitä lainkaan huomioon.
JHL ennakoi, että ulkoistaminen heikentää palveluja ja vaarantaa huoltovarmuuden.
JHL ennakoi, että ulkoistaminen johtaa palveluiden laadun heikkenemiseen. Lisäksi se voi vaarantaa huoltovarmuuden ja vähentää paikallisten pienurakoitsijoiden töitä ja ansioita.
Ulkoistus on esillä tänään (2.5.) Oulun kaupunginhallituksessa. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto 22. toukokuuta.
– Katsomme asian loppuun asti, ja menemme valtuustoon kuulemaan ratkaisun, sanoo Jari Nyman.
JHL maksaa Oulun Infran työtaisteluun osallistuville liiton jäsenille 90 euron lakkoavustuksen enintään viideltä päivältä viikossa.